Google Mobile Ads

Written by:
Ruben Gräve 

Published on:
August, 2015

Topic:
Mobile Ads

Google’s Mobile Search Inkomsten

Enigszins begraven in een adviesstuk over de toekomst van Android, in de New York Times gister ochtend kwam dit tot het licht:

Een recente analyse door een specialist bij Goldman Sachs onthulde dat Google ongeveer $11,8 miljard dollars verdient met hun Mobile Search ads, in 2014. Maar met ongeveer 75% afkomstig uit ads op iPhones en iPads. Dit is enorm, en zeer belangrijk om ons te realiseren waar Google’s focus ligt als we het over de gigantische opruk van mobiel verkeer hebben. Zoals meestal met deze analyses ligt het correcte getal iets vanaf deze schatting. Desalniettemin laten we omwille het argument aannemen dat dit het juiste bedrag is.

Als we kijken naar de totale advertentie inkomsten van Google voor 2014, op basis van de 10-K indeling, verdienen ze net iets meer dan $59 miljard. Dit zou betekenen dat als de berekeningen van de specialist bij Goldman Sachs kloppen dat ongeveer 20 procent van Google’s totale inkomsten naar Mobile gaan, wat in totaal $11,8 miljard is en dus $8,8 miljard daarvan uit de iPhone en iPad browsers komt.

In 2013, heeft Morgan Stanley geschat dat Google jaarlijks $1 miljard aan Apple betaald voor het voorrecht dat Apple, de zoekmachine Google als standaard gebruikt.

Zoals een post op Apple Insider beweert, inderdaad, de afhankelijkheid van de inkomsten van Google uit iOS mobiele apparaten zou ze potentieel zeer kwetsbaar kunnen maken. Bedenk dat Apple zelf een zoekmachine kan creëren, of simpelweg de zoekgigant aan de kant zet. Uiteindelijk zijn het toch di-hard concurrenten.

Dit verslag van Goldman Sachs suggereert dus ook dat Google alles op het spel zou zetten om de verstandhouding tussen de twee op het hoogste niveau te houden.  In het verleden werd er veel gespeculeerd dat Google en Apple het samen niet zouden kunnen uitwerken, en dat Apple langzamerhand de zoekmachine functie naar Bing zou verplaatsen.

Echter, dit was gebaseerd op het feit dat Google’s inkomsten niet grotendeels uit de iOS apparaten zou komen. En dat ze zouden gokken op het idee dat ze hoe dan ook wel verkeer zouden krijgen. Toch is het tegendeel bewezen, want als Google bijna $9 miljard uit de ongeveer$12 miljard verzameld uit de Mobile Apple gebruikers is het zeer onwaarschijnlijk dat Google de verstandhouding op het spel zou zetten. Dit verklaart ook de $1 miljard aan die Google jaarlijks Apple betaald voor enkel en alleen Google als standaard zoekmachine in te stellen. Ik weet dat Apple hier een royale flush kan maken, en Google’s voorrecht op kan drijven tot $2 en misschien wel $3 miljard per jaar.

eMarketer heeft voorspeld dat de uitgaven voor mobiele SEO en PPC de desktop voorbij zullen gaan. Zoals zichtbaar is hieronder:

We weten niet precies wanneer de Apple-Google zoekmachine deal over kan zijn, maar vele reports zeggen het zelfde, en dat is ergens dit jaar. Eerder werd gerapporteerd dat Microsoft’s Bing en Yahoo aan het vechten zijn voor het Safari verkeer. Begrijpelijk, vinden wij van Seekbo. Wij weten zeker waar de toekomst heen gaat, en het zal ons niet verbazen dat de desktop searches steeds meer naar het bedrijfsleven gaat, en dat de consument zich enkel en alleen begeeft op de iPad en iPhone. Eddie Cue van Apple heeft gezegd dat “er zowel op de kwaliteit van het product als de potentiële inkomsten uit de zoek advertenties word gelet”.

In het licht van dit report, is het enorm duidelijk geworden hoe groot Google aan het worden in Mobile Searches. Maar ook hoe afhankelijk het tegelijkertijd is van haar grootste concurrent – Apple.

Google’s Mobile Search Inkomsten blijven groeien en wij zullen met grote ogen toekijken hoe zij mobiel miljoenen blijven binnen halen.